Een nieuwe werkgever = nieuwe voordelen?

Start je binnenkort bij een nieuwe werkgever? Of ben je net begonnen? Proficiat, en veel plezier met je nieuwe uitdaging!

Tijdens je sollicitatie heb je het met je nieuwe werkgever ongetwijfeld over je extralegale voordelen gehad, die een belangrijk deel van je verloning uitmaken. Misschien krijg je nieuwe voordelen, waarbij je soms belangrijke keuzes moet maken. Daarom loodsen we je hier door de meest voorkomende extralegale voordelen binnen de groeps- en hospitalisatieverzekering.
Wat zijn extralegale voordelen?
nieuwe job
Extralegale voordelen zijn erg divers

​De meeste werkgevers bieden vandaag een – soms heel uitgebreid – pakket extralegale voordelen aan. Dit zijn voordelen van allerlei aard, meestal met een fiscale toets, die je krijgt bovenop je brutoloon. Denk maar aan verzekeringsproducten zoals een groeps- of hospitalisatieverzekering, maaltijd- en ecocheques, een bedrijfswagen, de mogelijkheid tot thuiswerken … De lijst is erg divers.

Extralegale voordelen worden door werknemers enorm gewaardeerd, want ze zorgen voor een hogere koopkracht en dragen bij tot een positieve werkomgeving.

Je werkgever bouwt mee aan je aanvullend pensioen

Je werkgever kan je een groot eind op weg zetten om je latere pensioen meer dan de moeite waard te maken. Hij heeft hiervoor verschillende mogelijkheden:

 

  • De groepsverzekering

    Ongeveer 75 % van de werkgevers bouwt voor hun medewerkers een aanvullend pensioen op, en dat gebeurt het vaakst via een groepsverzekering. Logisch, want het is één van de meest gewaardeerde extralegale voordelen. Je werkgever – en in sommige gevallen ook jij zelf – stort periodiek een bepaald bedrag in een groepsverzekering. Via deze stortingen wordt een kapitaal opgebouwd dat aan het einde van je actieve carrière uitbetaald wordt, bovenop je wettelijke pensioen.

    Aan je groepsverzekering zijn vaak een of meerdere risicowaarborgen verbonden. Dat betekent dat je als werknemer een extra dekking of vergoeding krijgt als er zich een bepaald risico voordoet. Denk maar aan een overlijdensdekking voor als je overlijdt vóór je pensionering, of de waarborg 'premievrijstelling' (zie verder). 

            Meer details over je groepsverzekering

 

  • Het bonusplan

    Je goede prestaties worden vaak beloond met een eindejaarspremie of bonus. Jammer genoeg vloeit een groot stuk van die bonus terug naar de fiscus. Een bonusplan biedt hier een oplossing. Een deel van je bonus wordt in je groepsverzekering gestort. Door de fiscale voordelen van je groepsverzekering hou je zo aan het einde van de rit netto heel wat meer over.

    Dit betekent natuurlijk dat het bedrag van je bonus niet meteen beschikbaar is. Maar – net zoals bij een groepsverzekering – kan je het bedrag meestal nu al gebruiken voor de aankoop of renovatie van vastgoed.

 

  • De waarborg premievrijstelling

    Als je door ziekte of invaliditeit een tijd (minstens 30 dagen) niet gaat werken, is je werkgever in deze periode niet langer verplicht om premies te storten in je groepsverzekering. De waarborg premievrijstelling zorgt er dan voor dat de periodieke stortingen in je groepsverzekering of pensioenfonds gewoon doorgaan. Je zorgvuldig opgebouwde pensioenkapitaal komt dus niet in gevaar bij een langdurige ziekte of na een privé- of arbeidsongeval.
nieuwe job
Je groepsverzekering zorgt voor een mooi aanvullend pensioen.
Aan jou de keuze
nieuwe job
Met een cafetariaplan heb je keuzevrijheid bij het kiezen van je voordelen.

​Sommige werkgevers geven hun medewerkers de kans om zelf een pakket extralegale voordelen samen te stellen, binnen een bepaald budget. Je legt je gewenste voordelen als het ware op je bord, vandaar de term 'cafetariaplan'.  

Ook een groepsverzekering kan volgens het principe van een cafetariaplan werken. Je werkgever geeft je dan een bepaalde keuzevrijheid bij het vastleggen van de verschillende risicowaarborgen (zoals een overlijdensdekking of de waarborg arbeidsongeschiktheid).  

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om de premies van je groepsverzekering vooral te gebruiken om zoveel mogelijk te sparen voor je pensioen (kapitaal leven), of meer belang hechten aan een extra bedrag voor je begunstigden mocht je overlijden vóór je pensionering (kapitaal overlijden). Ook kan je soms kiezen of je de winstdeling investeert in de meer avontuurlijke tak 23-fondsen (zonder gewaarborgd rendement), of in een tak 21-product met gewaarborgd rendement.

Je werkgever waakt over je gezondheid

Hoewel niet wettelijk verplicht, is een hospitalisatieverzekering een van de meest verspreide én gewaardeerde extralegale voordelen. Ze bestaat in verschillende vormen, die vaak met elkaar gecombineerd worden. Je werkgever betaalt deze verzekering meestal voor jou, maar soms wordt aan de werknemer gevraagd om een stuk bij te dragen in de premies.

                   

  • De 'klassieke' hospitalisatieverzekering

    Een beroepsgebonden hospitalisatieverzekering betaalt de medische kosten terug die gemaakt werden in het kader van je ziekenhuisopname of (thuis)bevalling.
     
    Elke hospitalisatieverzekering dekt vanzelfsprekend de kosten tijdens de opname, maar de meeste verzekeringen voegen daar ook een dekking vóór en na de opname aan toe. Vaak worden ook de medische kosten voor de behandeling van een zware ziekte terugbetaald, en dit het hele jaar door.

    Heel wat hospitalisatieverzekeringen werken volgens het derdebetalersprincipe. Dat betekent dat de opnamefactuur rechtstreeks tussen het ziekenhuis en de verzekeraar geregeld wordt. Bij AG Employee Benefits ken je de derdebetalersregeling onder de naam Medi-Assistance.

    De voordelen van een beroepsgebonden hospitalisatieverzekering gelden vaak ook voor de gezinsleden van de werknemer. Vraag daarom aan je personeelsdienst of ook je gezinsleden – al dan niet tegen de betaling van een premie – kunnen aansluiten aan de verzekering. 

    Meer details over je hospitalisatieverzekering 

     
  • De ambulante zorgenverzekering

    Een ambulante zorgenverzekering betaalt het hele jaar door de ambulante zorgen terug. Dit zijn de meer courante medische kosten, die vaak niets te maken hebben met een ziekenhuisopname:
     
    • Voorgeschreven geneesmiddelen;
    • Bezoek aan de huisarts, specialist, kinesist, …;
    • Medische beeldvorming;
    • Gipsen van je voet op de spoedafdeling;
    • Tandzorgen;
    • Brillen en hoorapparaten;

Meer details over je ambulante zorgenverzekering

  • De waarborg arbeidsongeschiktheid

    Met een dekking arbeidsongeschiktheid krijg je tijdens je periode van arbeidsongeschiktheid (na een zware operatie, maar bijv. ook tijdens je zwangerschapsrust) een aanvullend inkomen bovenop je wettelijke uitkering.
nieuwe job
Je hospitalisatieverzekering betaalt meestal ook de medische kosten voor en na je ziekenhuisopname terug.