Een overlijdensdekking: niet standaard

Naast het salaris bieden heel wat werkgevers extralegale voordelen aan. Een van die voordelen is de groepsverzekering. Via een groepsverzekering zorgt je werkgever voor een mooi extraatje dat je kan gebruiken eens je op pensioen bent. Bijkomend kan je werkgever ook in een aanvullende overlijdensdekking voorzien. In dat geval wordt er een bedrag uitgekeerd aan je begunstigden als je vóór je pensionering overlijdt.

Meestal sta je hier niet bij stil, maar het is misschien wel handig om te weten wat dit juist inhoudt.
Wat is een overlijdensdekking?
Overlijdensdekking
Een overlijdensdekking geeft je begunstigden een financieel duwtje in de rug als je overlijdt vóór je pensionering.

​Bij een overlijden komt heel wat verdriet kijken. Naast het emotionele leed zijn er echter vaak ook financiële gevolgen. De partner blijft alleen achter en de kinderen zijn misschien nog niet financieel afhankelijk. Een financieel duwtje in de rug is in dat geval welkom. Een groepsverzekering gekoppeld aan een overlijdensdekking geeft dit duwtje.

De overlijdensdekking is een soort levensverzekering die je werkgever voor jou en je collega's als aanvullende waarborg bij je groepsverzekering kan afsluiten. Je werkgever voorziet dan in het pensioenreglement dat een vooraf bepaalde som wordt uitgekeerd als je overlijdt voor je pensionering.

Om deze overlijdensdekking te financieren, stort je werkgever, naast een premie voor de financiering van je groepsverzekering (premie Leven), ook een premie voor de uitbetaling van je kapitaal bij overlijden (premie Overlijden). In bepaalde gevallen geeft je werkgever je zelfs de keuze om te kiezen hoe hoog het bedrag zal zijn dat met je overlijdensdekking wordt uitgekeerd. Je kan dan zelf bepalen of de balans eerder overhelt naar sparen voor je pensioen (kapitaal bij Leven), dan wel een hoger bedrag voor je begunstigden als je overlijdt vóór je pensionering (kapitaal Overlijden).

Alhoewel het steeds vaker voorkomt, voorziet zeker niet elke groepsverzekering een waarborg bij overlijden. Ben je niet zeker of jouw groepsverzekering een overlijdensdekking bevat? Meld je dan aan op MyAG Employee Benefits, via jouw computer of via de app, of informeer even bij jouw personeelsdienst.

Wie krijgt het bedrag van mijn overlijdensdekking?

Wie bij je overlijden recht heeft op het vooraf bepaalde bedrag uit je groepsverzekering, staat beschreven in je pensioenreglement.  

Het pensioenreglement bepaalt een standaardvolgorde van begunstigden. Als je pensioenreglement dit voorziet, kan je hiervan echter wel afwijken

Alle details over de uitbetaling aan je begunstigden vind je op onze detailpagina. Je kan ook onze uitlegnota downloaden.

Overlijdensdekking
In je pensioenreglement staat beschreven wie bij je overlijden recht heeft op het overlijdenskapitaal van je groepsverzekering.
Kan ik mijn overlijdensdekking nu al gebruiken?
Overlijdensdekking
Je kan je overlijdensdekking nu al gebruiken als alternatieve schuldsaldoverzekering.

Ja, dat kan je zeker. Je kan ze gebruiken als alternatieve schuldsaldoverzekering

Als je groepsverzekering gekoppeld is aan een overlijdensdekking, kan je in bepaalde gevallen het bedrag van je overlijdensdekking gebruiken als alternatief voor een schuldsaldoverzekering. Mocht je overlijden vóór het einde van je hypothecaire lening, dan zal het kapitaal overlijden uit je groepsverzekering niet aan je begunstigde(n) uitgekeerd worden, maar aan je kredietinstelling ter aflossing van de nog openstaande schuld. Het eventuele saldo wordt dan aan je begunstigde(n) uitbetaald. Voor dat deel van je hypothecair krediet dat gedekt wordt door de overlijdensdekking hoef je dus geen schuldsaldoverzekering te nemen. 

Wist je bovendien dat je niet alleen je overlijdensdekking, maar ook (een deel van) je groepsverzekering kan gebruiken als je een eigen woonst koopt, bouwt of renoveert? Je leest er hier alles over.