Op zoek naar een beetje gemoedsrust

Wist je dat jaarlijks in 1 op de 3 gezinnen een gezinslid in het ziekenhuis opgenomen wordt? Iedereen krijgt er dus vroeg of laat mee te maken. Een verblijf in het ziekenhuis is echter meestal niet zo prettig. Goed voorbereid zijn op wat komt, zorgt alvast voor wat gemoedsrust.

Hieronder beschrijven we wat er komt kijken bij een ziekenhuisopname en hoe de terugbetaling van de medische kosten verloopt. De beschreven voorwaarden gelden voor een hospitalisatieverzekering via je werkgever bij AG Employee Benefits.
Voor de opname
intake
Het ziekenhuis en het type kamer kiezen is belangrijker dan je denkt.

​​Vaak weet je al enkele weken of dagen vooraf dat je een tijdje in het ziekenhuis zal moeten verblijven, bv. voor een operatie. Je kiest dan al het ziekenhuis en het kamertype. 

  • Ziekenhuis kiezen

    De keuze van een ziekenhuis is vrij, maar hangt vaak af van heel wat factoren. Los van de ligging heeft elk ziekenhuis specialisaties. Het loont de moeite om een ziekenhuis te kiezen dat gespecialiseerd is in jouw behandeling, zelfs als dit ziekenhuis wat verder ligt van je woonplaats. Het is ook mogelijk dat je behandelende arts of specialist verbonden is aan een ziekenhuis. In dat geval zal je arts je opname regelen in het ziekenhuis waaraan hij of zij verbonden is.

  • Kamertype kiezen

    De keuze van een kamertype lijkt eenvoudig, maar toch zijn er een paar belangrijke punten. Zo controleer je best vooraf of je hospitalisatieverzekering de kamer- en ereloonsupplementen in een eenpersoonskamer terugbetaalt. Is dat niet het geval, dan kies je misschien beter voor een twee- of meerpersoonskamer, aangezien de supplementen in een eenpersoonskamer snel en hoog kunnen oplopen. Ziekenhuizen mogen dergelijke supplementen niet aanrekenen in een tweepersoonskamer.
    Let ook op de eventuele vrijstelling. Dit is het bedrag dat niet terugbetaald wordt door je hospitalisatieverzekering. Vaak is zo'n vrijstelling gekoppeld aan je kamerkeuze, bv. een jaarlijkse vrijstelling van 75 euro bij een opname in een eenpersoonskamer.

 

Eenmaal je ziekenhuis- en kamerkeuze gemaakt, is het tijd om je opname aan je verzekeraar te melden​.

Als je naar het ziekenhuis moet, is het mogelijk dat je vóór de eigenlijke opname al behandelingen hebt gehad. Deze zogenoemde 'ambulante kosten' worden meestal door je hospitalisatieverzekering terugbetaald.
Kijk verder bij 'Medische verzorging na de opname' voor meer informatie.

Tijdens de opname

​Eenmaal in het ziekenhuis, moet je de opnameverklaring ondertekenen. Dit document bevat o.a. de kamerkeuze en andere info over de latere facturatie van je opname. Na het ondertekenen van het opnameformulier vraagt het ziekenhuis soms een voorschot.

Ben je verzekerd via AG Employee Benefits en heb je Medi-Assistance? Dan hoef je geen voorschot te betalen.

Tijdens de opname moet je niet piekeren over de terugbetaling van je kosten. Je houdt best wel rekening met enkele extra kosten die niet terugbetaald worden door je hospitalisatieverzekering, zoals speciale maaltijden, tijdschriften op de kamer of een kappersbezoek.

hospi
Tijdens je opname hoef je niet te denken aan de medische kosten.
Na de opname
hospi
Medische kosten voor of na je opname komen in aanmerking voor een terugbetaling als ze rechtstreeks verband houden met de reden van je opname.
  • De factuur

    Het ziekenhuis stuurt de ziekenhuisfactuur pas 2 à 3 maanden na het einde van de opname op. Je ziet er zowel het deel dat al betaald werd door het ziekenfonds als het aandeel dat je zelf moet betalen. Je persoonlijk aandeel bestaat uit het remgeld en eventuele supplementen. Die hangen af van je kamerkeuze. Lees je factuur zeker aandachtig na en controleer bv. het gefactureerde kamertype (bovenaan) en de diverse kosten (onderaan de factuur).

    Heb je de optionele waarborg Medi-Assistance, dan zal AG Employee Benefits de opnamefactuur ontvangen en rechtstreeks betalen aan het ziekenhuis. Je krijgt nadien een afrekening, waarbij eventuele niet-terugbetaalde kosten afgehouden worden van de terugbetaling van je medische verzorging voor en na de opname.
    In andere gevallen krijg je de factuur thuis opgestuurd. Je betaalt ze dan eerst zelf aan het ziekenhuis, maar onze uiteindelijke tussenkomst in de kosten blijft – met of zonder Medi-Assistance – gelijk.

 

  • Medische verzorging na de opname

    Vaak moet je in de weken na de opname nog medicatie nemen, behandelingen krijgen (bv. kinesitherapie) of opnieuw naar het ziekenhuis gaan ter controle. Dit zijn de zogenoemde ambulante zorgen. Je hospitalisatieverzekering betaalt deze terug als ze gemaakt werden binnen een bepaalde periode voor of na je opname, het RIZIV de kosten erkent en als ze rechtstreeks gelinkt zijn met de reden van opname. De terugbetaling van deze kosten kan je online aanvragen.​
Ook handig om te weten

Is een dagopname ook gedekt?

Dagopnames zijn tegenwoordig vaker regel dan uitzondering voor kijkoperaties en kleine heelkundige ingrepen zoals artroscopie, het trekken van wijsheidstanden, de behandeling van spataders, enz. Je blijft één dag in het ziekenhuis en mag nog dezelfde dag naar huis. Als het ziekenhuis het verblijf factureert als dagopname, betaalt je hospitalisatieverzekering de kosten terug.

Meestal beschouwt het ziekenhuis het verblijf als een dagopname als je

  • volledig verdoofd wordt, of
  • in een ziekenhuiskamer verblijft.

Voor alle zekerheid controleer je dit best vooraf even met je behandelende dokter of met het ziekenhuis. Je mag een dagopname immers niet verwarren met dringende zorgen die je in het ziekenhuis krijgt, zoals het gipsen van een gebroken voet of een verblijf op spoed. Deze worden verrekend via een 'ambulante factuur' en je hospitalisatieverzekering betaalt deze enkel terug als er een verband is met een recente ziekenhuisopname.

 

Wat bij een ongeval?

Als je na een ongeval in het ziekenhuis terecht komt, gelden dezelfde voorwaarden als bij een geplande ziekenhuisopname. Vanzelfsprekend kan je deze opname niet vooraf melden aan onze diensten.
Je leest hier alle informatie over een ziekenhuisopname na een ongeval.

 

Wat bij een bevalling?

Je mag gerust zijn: eens je bent aangesloten bij de beroepsgebonden hospitalisatieverzekering via je werkgever worden de kosten van een bevalling in de meeste gevallen terugbetaald.

Lees zeker onze pagina over een zwangerschap en bevalling.

 

Tot slot nog enkele belangrijke punten …

Als je op vakantie onverwacht in een buitenlands ziekenhuis opgenomen wordt, mag je van je hospitalisatieverzekering dezelfde waarborgen en dienstverlening verwachten als in België.

 

Je werkgever kan voor jou ook enkele uitbreidende waarborgen afgesloten hebben. Check je conventie of vraag meer info bij je personeelsdienst. Hieronder krijg je alvast een kort overzicht van deze optionele waarborgen bij AG Employee Benefits: 

  • Met de verzekering Ambucare Flexible  worden ambulante zorgen het hele jaar door terugbetaald, zelfs los van een ziekenhuisopname. Deze terugbetaling is eenvoudig schriftelijk aan te vragen.

  • Heeft je werkgever voor jou de derdebetalersregeling Medi-Assistance in je verzekering mee opgenomen, dan heb je in veel gevallen recht op extra diensten zoals huishoudhulp, kinderoppas, vervoer, kraamzorg, … Vraag ze binnen de 30 dagen na je ziekenhuisopname telefonisch aan op 02 552 53 64. 

  • Met de optionele waarborg Delta wordt de gedekte voor- en nabehandelingsperiode uitgebreid tot 2 maanden voor en 6 maanden na de opname. Ook een terugbetaling van o.a. vruchtbaarheidsbehandelingen (na vruchtbaarheidsproblemen) en alternatieve geneeskunde zoals homeopathie zitten in de waarborg Delta.

  • Het is niet ondenkbaar dat je na een ziekenhuisopname een tijdje niet kan werken. Heeft je werkgever een verzekering arbeidsongeschiktheid afgesloten, dan ontvang je in de periode van je arbeidsongeschiktheid een aanvullend inkomen bovenop de wettelijke uitkering. Deze kan je aanvragen via dit formulier.

    Opgelet: je moet de aanvraag doen binnen de 30 dagen na het begin van de arbeidsongeschiktheid.
  • Ben je na je ziekenhuisopname langdurig afwezig van het werk, bv. omdat een verdere behandeling of lange herstelperiode noodzakelijk is, dan is je werkgever niet verplicht de premies van je groepsverzekering door te betalen. Als je werkgever koos voor een waarborg premievrijstelling, neemt AG Employee Benefits de financiering van je groepsverzekering over tot je terug aan het werk kan. De opbouw van je aanvullend pensioen komt dus niet in gevaar.
hospi
Een dagopname wordt terugbetaald door je hospitalisatieverzekering, een verblijf op de spoedafdeling niet.