Een ernstig auto-ongeluk of een eerder onschuldige valpartij?

Als je na een ongeval ergens pijn voelt of verwondingen hebt, ga je best zo snel mogelijk naar een dokter of ziekenhuis. Heel wat medische kosten komen in aanmerking voor een terugbetaling door een van de vele gezondheidsverzekeringen.

Maar wélke verzekering moet je aanspreken na een ongeval?
Welke verzekeringen komen tussen na een ongeval met lichamelijke letsels?
ongeval
Voor een vlotte terugbetaling volg je best de wettelijk bepaalde volgorde.

​Als je tijdens je werkuren een ongeval hebt, doe je logischerwijs een beroep op de verplichte arbeidsongevallenverzekering van je werkgever.

Bij een ongeval met lichamelijke letsels in je privéleven zijn het eerst de individueel afgesloten verzekeringen die de kosten vergoeden. Bekende voorbeelden zijn:

  • je ongevallenverzekering, voor als je een nagel in je hand klopt, en niet in de plank,
  • je bestuurdersverzekering, bij een auto-ongeval,
  • je individuele hospitalisatieverzekering,

Als er iemand anders verantwoordelijk is voor je medische kosten, kan je deze vaak verhalen op zijn familiale verzekering. De collectieve (bv. verzekering via je sportclub) of beroepsgebonden (via je werkgever) verzekeringen zijn de laatste in het rijtje en komen pas tussen om eventueel nog niet-terugbetaalde kosten terug te betalen.

Om elke terugbetaling zo vlot mogelijk te laten lopen, volg je best deze wettelijk bepaalde volgorde.

Hieronder gaan we verder in op de hospitalisatie- en ambulante zorgenverzekering via je werkgever. 

Na een ongeval naar de spoedafdeling

Als je na een ongeval naar de dokter moet of op de spoedafdeling van het ziekenhuis belandt, kan je in principe geen beroep doen op je hospitalisatieverzekering. Hetzelfde geldt bv. voor het gipsen van een gebroken voet of pols. Je hospitalisatieverzekering komt enkel tussen als je wordt opgenomen in het ziekenhuis en daar een eigen bed krijgt. Ben je niet zeker of het een opname is? Vraag dat dan gerust na in het ziekenhuis.

Belangrijk weetje: val je op vakantie in het buitenland met de fiets en breek je je hand, dan betaalt je hospitalisatieverzekering bij AG Employee Benefits deze ambulante kosten meestal wél terug. Je hoeft hiervoor dus niet opgenomen te worden in het ziekenhuis: in het buitenland geldt de dekking ook voor medische behandelingen waarvoor je niet naar het ziekenhuis hoeft.

Misschien heeft je werkgever voor jou, naast een klassieke hospitalisatieverzekering, ook een verzekering ambulante zorgen afgesloten? Deze verzekering betaalt de zogenoemde 'ambulante zorgen' het hele jaar terug, zelfs los van een ziekenhuisopname. Denk aan bezoeken bij een huis-, tand- of huidarts, of behandelingen bij een kinesist, maar ook aan de door een dokter voorgeschreven geneesmiddelen.

Informeer bij je werkgever of je zo'n ambulante zorgenverzekering geniet. Is dat het geval, dan kan je je medische kosten indienen zoals bij een klassieke ziekenhuisopname. Loopt je ambulante zorgenverzekering via AG Employee Benefits, dan kan je dat via mail of per post.

Meer info over het indienen van je medische kosten bij AG Employee Benefits.

ongeval
Je hospitalisatieverzekering komt in principe enkel tussen bij een opname in het ziekenhuis.
Een ongeval met een ziekenhuisopname als gevolg
ongeval
Een ziekenhuisopname? Verwittig dan snel je verzekeraar.

​Mocht je na een ongeval toch in het ziekenhuis belanden, dan verwittig je best zo snel mogelijk je hospitalisatieverzekeraar. Als je zelf niet in staat bent om je opname te melden, kan dit natuurlijk ook gebeuren door een familielid of vriend.

Een opname melden bij AG Employee Benefits kan online, schriftelijk of telefonisch. Je vindt hier alle details.

Heb je vragen over je ziekenhuisopname? We hebben de belangrijkste informatie – voor, tijdens en na de opname – handig samengevat.

Als je na je ongeval nog lange tijd thuis moet herstellen en niet kan gaan werken, is het mogelijk dat je wettelijke uitkering aangevuld wordt met een extra bedrag. Je werkgever moet dan wel een bijkomende waarborg arbeidsongeschiktheid afgesloten hebben.

Als je niet zeker bent of je deze waarborg hebt, kan je terecht bij je personeelsdienst.