situatie-wijzigt
Job

Mijn persoonlijke of professionele situatie wijzigt

Een kindje krijgen of veranderen van werk: heeft dat gevolgen voor je aanvullend pensioen?

Tijdens je loopbaan is de kans groot dat je persoonlijke situatie af en toe verandert. Denk maar aan trouwen met de liefde van je leven of de geboorte van je kindje. Ook professioneel kan je belangrijke stappen zetten: een nieuwe professionele uitdaging aangaan, of minder werken om meer vrije tijd te hebben.

Wat je misschien niet weet, is dat deze wijzigingen een invloed kunnen hebben op je aanvullend pensioen.

Je persoonlijke situatie wijzigt

Veranderingen in je privéleven kunnen niet alleen een invloed hebben op de opbouw van je aanvullend pensioen, maar ook op je overlijdensdekking.

Als aan je groepsverzekering een overlijdensdekking verbonden is, krijgen je begunstigden een vooraf bepaald bedrag (= kapitaal Overlijden) als je overlijdt vóór je pensionering. Wie dit bedrag krijgt, wordt standaard bepaald in je pensioenreglement.

Als je reglement dat voorziet, kan je echter ook expliciet van de standaardvolgorde van begunstigden afwijken. Dat is mogelijk interessant in enkele persoonlijke situaties:

 • Geboorte van je kind: je kan bijvoorbeeld kiezen om het hele bedrag aan je kind(eren) na te laten.
 • Nieuwe partner: neem hem/haar op in je begunstigden.
 • Wie weet heeft je nieuwe partner al kinderen uit een vorige relatie. Die kan je ook opnemen in de begunstiging van je overlijdensdekking.

Opgelet: niet elke groepsverzekering bevat een overlijdensdekking. Informeer bij je werkgever, of check je persoonlijke situatie op MyAG Employee Benefits, de online pensioentool van AG Employee Benefits. Wel vooraf even je toegang vragen aan je werkgever. Je kan trouwens ook de MyAG Employee Benefits app downloaden in je app store, zo heb je altijd alle informatie over jouw waarborgen bij de hand. 

Meer weten over de begunstiging van je groepsverzekering

 

Je professionele situatie wijzigt

Ook tijdens je professionele carrière verandert er heel wat. Zo is de kans groot dat je ooit van werkgever verandert, of dat je besluit om (tijdelijk) deeltijds te gaan werken. Wijzigingen die ook belangrijk zijn voor je aanvullend pensioen.

 • Je verandert van werkgever
  Je aanvullend pensioen wordt opgebouwd door je werkgever. Als je verandert van werkgever zal je oude werkgever geen bijdragen meer storten. De pensioeninstelling van je oude werkgever (bv. AG Employee Benefits) contacteert je dan om te kijken wat er met je opgebouwde reserves moet gebeuren, want er zijn verschillende mogelijkheden.

  Je keuzemogelijkheden op een rij

 • Voltijds of deeltijds werken
  Ook het wijzigen van je arbeidsregime heeft gevolgen voor de opbouw van je aanvullend pensioen.

  Zo betekent een wijziging van voltijds naar deeltijds werken ook een vermindering van de periodieke bijdragen van je werkgever in je groepsverzekering. Een sabbatjaar nemen kan zelfs leiden tot een opschorting van de bijdragen van je werkgever. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar: de bijdragen van je werkgever stijgen als je van een deeltijds naar een voltijds regime overstapt.

  Het is dus belangrijk om na te gaan wat de gevolgen kunnen zijn van een wijziging van je arbeidsregime. Op die manier kom je aan het einde van je professionele loopbaan niet voor verrassingen te staan.

  De personeelsdienst van je werkgever helpt je graag verder als je hierover vragen hebt.