Nieuw leven

Of het nu een eerste kindje is of een kleine broer of zus: nieuw leven is meestal een blijde gebeurtenis.

Wel zijn er heel wat kosten en administratie verbonden aan de geboorte van een kindje. Veel toekomstige ouders hebben dan ook vragen rond de terugbetaling van een bevalling en de verzekeringen die voor een pasgeborene afgesloten moeten worden. Daarom overlopen we samen met jou de belangrijkste stappen in deze best wel spannende periode.

Onderaan, tot slot, vind je de praktische werking van je hospitalisatieverzekering bij AG Employee Benefits.

Opgelet: elk plan gezondheidszorgen is op maat gemaakt om te voldoen aan de behoeften van je werkgever. Het is dan ook mogelijk dat sommige hieronder beschreven waarborgen niet in je contract opgenomen werden. Voor een volledige beschrijving van je waarborgen kan je terecht bij je personeelsdienst, of meld je aan op MyAG Employee Benefits. Je kan ook de MyAG Employee Benefits app downloaden in je app store, zo heb je altijd alle informatie over jouw waarborgen bij de hand.
Worden de kosten voor een bevalling terugbetaald door je hospitalisatieverzekering?
pregnant
Geniet zonder financiële zorgen van je zwangerschap

​​​Deze belangrijke vraag stelt bijna elke mama of papa zich. Je mag echter gerust zijn: eens je via je werkgever aangesloten bent bij een hospitalisatieverzekering, worden de kosten van een bevalling meestal terugbetaald. Slechts in beperkte gevallen gelden er beperkende voorwaarden zoals een wachttijd na een nieuwe aansluiting.

Geniet dus zonder financiële zorgen van de zwangerschap.

Enkele tips voor je bevalling

Het mag dan misschien wel zo lijken, de ene bevalling is de andere niet. Vooraf moeten belangrijke keuzes gemaakt worden over het ziekenhuis waar je wil bevallen en in welk kamertype je nadien op krachten wil komen. Het ziekenhuis en het kamertype (bv. eenpersoonskamer of tweepersoonskamer) hebben een belangrijke invloed op de bevallingsfactuur. Zo kostte een natuurlijke bevalling in België in 2015 gemiddeld 186 euro tot 1356 euro. Daarbij is de factuur voor een eenpersoonskamer vaak een veelvoud van deze in een tweepersoonskamer, en is bevallen in Brussel – facturen van meer dan 3000 euro zijn geen uitzondering – merkbaar duurder dan in Vlaanderen of Wallonië. Check dus vooraf goed de waarborgen van je hospitalisatieverzekering. De ereloon- en kamersupplementen in een eenpersoonskamer worden enkel terugbetaald als de dekking ook in een eenpersoonskamer geldt. In het andere geval betaal je deze supplementen zelf.

Eenmaal het ziekenhuis en het kamertype een uitgemaakte zaak zijn, is het tijd om je hospitalisatieverzekering op de hoogte brengen van de komst van je kleine spruit. Wacht niet tot een paar weken voor de bevalling, maar doe dit vanaf 2 maanden vóór je bevallingsdatum. Een exacte bevallingsdatum is niet nodig, je verzekeraar noteert de uitgerekende datum.

Als je zwanger bent, ga je waarschijnlijk al maanden voor de bevalling naar de gynaecoloog en huisarts. Misschien heb je wel bepaalde geneesmiddelen nodig. Medische kosten in verband met de bevalling komen ook in aanmerking voor een terugbetaling van je hospitalisatieverzekering als ze gemaakt werden binnen een bepaalde periode vóór de bevalling. Afhankelijk van je verzekering is dat meestal 1 of 2 maanden. Ook hier: check vooraf je polis om de exacte termijn te kennen. En hou zeker alle aankoopbewijzen en facturen goed bij.

 

De grote dag 

Bij de opname zelf verloopt alles zoals bij een normale ziekenhuisopname. De kosten gemaakt tijdens je verblijf worden verrekend op je opnamefactuur die pas 2 à 3 maanden na de opname opgestuurd wordt. 

pregnant
Het prijsverschil tussen een tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer kan enorm zijn. Kijk goed je waarborgen na.
Wat na de bevalling?
pregnant
Vóór en na je bevalling heb je recht op je moederschapsrust en -uitkering

Eenmaal terug thuis zijn er – naast volop genieten van de nieuwe oogappel van het gezin – twee belangrijke zaken om op orde te brengen voor je verzekeringen. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk de gemaakte medische kosten recupereren bij je verzekeraar, en je sluit best ook meteen je pasgeboren kindje aan bij je hospitalisatieverzekering.

  • Terugbetaling van medische kosten

    Als je aan medische kosten denkt, denk je vooral aan de ziekenhuisfactuur. Deze wordt in de meeste gevallen bijna integraal terugbetaald. Enkel de zogenaamde 'diverse kosten', zoals speciale maaltijden, rooming-in voor de papa en verzorgingsproducten voor de baby vallen buiten de dekking.

    Je hospitalisatieverzekering zal voor een bepaalde periode ook de medische kosten vóór en na je bevalling terugbetalen. Denk bv. aan de kosten voor de huisarts, gynaecoloog en kinesist, maar ook de aankoop van geneesmiddelen in de apotheek.  

    Alle informatie over de terugbetaling van de kosten bij een ziekenhuisopname vind je hier.

 

  • Je kindje aansluiten bij je hospitalisatieverzekering

    Eenmaal je opnieuw op krachten bent, denk je best meteen aan de toekomst van je kindje. Sluit je kindje zeker aan bij je hospitalisatieverzekering. Doe dit binnen de 3 maanden nadat je terug thuis bent, zodat je kindje aangesloten wordt zonder medische formaliteiten of wachttijd. Erg belangrijk, want als je baby een poos op de materniteit moet verblijven of getest wordt op wiegendood, beschouwt het ziekenhuis dit als een aparte opname van het kind. De medische kosten worden in dat geval ook gefactureerd op naam van je kindje.

    Onderaan de pagina zie je hoe je je kindje kan aansluiten bij AG Employee Benefits.

 

  • Je moederschapsrust en –uitkering

    Vóór en na je bevalling heb je recht op moederschapsrust. Dit is een periode waarin je niet gaat werken. Als werkneemster ben je wettelijk verplicht om vanaf de week vóór je bevalling tot en met de 9e week na je bevalling te stoppen met werken. Je hebt wel recht op 6 weken prenataal verlof, waardoor je dus maximaal 5 weken kan overdragen naar je postnataal verlof. Ben je zwanger van een meerling, dan heb je recht op 2 extra weken prenataal verlof.

    Tijdens je moederschapsrust krijg je via je ziekenfonds een vervangingsinkomen tot 82 % van je begrensde loon. Informeer vooraf bij je ziekenfonds wat je moet doen om je moederschapsuitkering aan te vragen.  

     

Andere verzekeringen die je werkgever voor jou kan afsluiten

Een goede hospitalisatieverzekering is onmisbaar bij een bevalling. Er zijn echter nog enkele waarborgen die vaak en minder vaak in het extralegaal pakket zitten dat je werkgever aanbiedt:

  • Met een verzekering ambulante zorgen worden pre- en postnatale zorgen het hele jaar door terugbetaald. Er is dus geen beperkte periode waarbinnen kosten in aanmerking komen voor terugbetaling. 
     
  • Heeft je werkgever een verzekering arbeidsongeschiktheid afgesloten, dan ontvang je in je periode van arbeidsongeschiktheid (bv. tijdens je zwangerschapsrust) een aanvullend inkomen bovenop je wettelijke moederschapsuitkering.
Tot slot: je hospitalisatieverzekering bij AG Employee Benefits in de praktijk

​Als je al het voorgaande hebt doorgenomen, ben je helemaal klaar om de nieuwe spruit met open armen te verwelkomen. Tijd om alles in de praktijk om te zetten: hoe kan je concreet een beroep doen op je hospitalisatieverzekering via AG Employee Benefits, en op de eventuele andere waarborgen aangeboden door je werkgever? 

  • De terugbetaling van je ziekenhuisfactuur en medische kosten vóór en na de bevalling

    De medische kosten vóór, tijdens en na je bevalling worden op dezelfde manier terugbetaald als bij een klassieke ziekenhuisopname. Hier ontdek je stap voor stap hoe je vlot terugbetaald wordt.
      
  • Je pasgeborene aansluiten bij je Hospicare-verzekering

    Vergeet je kindje niet aan te sluiten bij je hospitalisatieverzekering. Als je binnen de 3 maanden na de geboorte schriftelijk de aansluiting vraagt, wordt je kindje aangesloten zonder medische formaliteiten of wachttijd. Sommige werkgevers kiezen er echter voor om elke nieuwe aansluiting via de eigen personeelsdienst te laten lopen. Vraag dit dus best eens na bij je personeelsdienst.

Wil je weten welke waarborgen en dekkingen je werkgever voor jou heeft afgesloten? Ga dan zeker naar MyAG Employee Benefits, de online tool van AG Employee Benefits.
MyAG Employee Benefits is een beveiligde tool. Dat betekent dat je jezelf moet registeren voordat je je persoonlijke gegevens kan bekijken. Vraag daarom je werkgever snel naar je persoonlijke toegang. Je ontvangt dan een uitnodigingsmail of –brief waarmee je jezelf op MyAG Employee Benefits kan registreren. Na je registratie kan je je aanmelden en je waarborgen ontdekken.

TIP
MyAG Employee Benefits app bundelt al jouw employee benefits op het gebied van pensioen, gezondheid én gewaarborgd inkomen. Zo heb je altijd alle informatie over jouw voordelen binnen handbereik! Download de app in je app store en probeer ‘m meteen uit.


pregnant
Sluit je kindje na je bevalling snel aan bij je hospitalisatieverzekering