aanvullend pensioen
Pensioen

Vanaf wanneer kan ik het bedrag van mijn groepsverzekering opnemen?

In principe krijg je je aanvullend pensioenkapitaal op het moment van je pensionering, wanneer je (vervroegd) wettelijk pensioen effectief ingaat.

In bepaalde (beperkte) gevallen behoort het vroeger opnemen van het kapitaal van je groepsverzekering echter wel tot de mogelijkheden. 

In de volgende gevallen mag je de uitbetaling van je aanvullend pensioen vragen:

 • Je hebt de wettelijke pensioenleeftijd bereikt en het pensioenreglement voorziet uitdrukkelijk de mogelijkheid om het aanvullend pensioen vanaf dit moment op te nemen.
 • Je voldoet aan de voorwaarden om met vervroegd wettelijk pensioen te gaan en het pensioenreglement voorziet uitdrukkelijk de mogelijkheid om het aanvullend pensioen vanaf dit moment op te nemen.
 • Je voldoet aan de volgende leeftijdsvoorwaarden (overgangsbepalingen – met andere woorden, hoe jonger je was in 2016, hoe ouder je moet zijn om van de maatregel te kunnen genieten) en het pensioenreglement zoals van kracht vóór 01/01/2016 laat de vervroegde opname op dit moment toe.
  • Je bent geboren in 1958 of vroeger en je bent nu ten minste 60 jaar.
  • Je bent geboren in 1959 en je bent nu ten minste 61 jaar.
  • Je bent geboren in 1960 en je bent nu ten minste 62 jaar.
  • Je bent geboren in 1961 en je bent nu ten minste 63 jaar.

 • Je bent ontslagen vanaf 55 jaar in een stelsel van werkloosheid in het kader van een herstructureringsplan (sociaal plan) opgemaakt en gecommuniceerd aan de (regionale en federale) minister van werk vóór 01/10/2015, en je bent nu ≥ 60 jaar, en het pensioenreglement zoals van kracht vóór 01/01/2016 laat de vervroegde opname op dit moment toe.


De fiscale gevolgen van het vervroegd opnemen van je aanvullend pensioen lees je hier.

 

MyAG Employee Benefits

Vraag bij je werkgever ook even na om je persoonlijke toegang tot MyAG Employee Benefits te voorzien. Dit is de digitale pensioentool speciaal voor de aangeslotenen bij AG Employee Benefits. Je vindt er een volledig overzicht van je aanvullend pensioen:

 • Welk bedrag heb je vandaag al opgebouwd?
 • Wat krijg je bij je pensionering?

Je ontvangt dan een uitnodiging waarmee je jezelf op MyAG Employee Benefits kan registreren. Nadien kan je je aanmelden en o.a. de einddatum van je pensioenplan(nen) terugvinden.

Meer weten? Neem een kijkje op de welkomstpagina

Je kan ook de MyAG Employee Benefits app downloaden in je app store, zo heb je altijd alle informatie over jouw waarborgen bij de hand.

 

Praktisch: hoe je aanvullend pensioen opnemen?

Voor de opname van je aanvullend pensioenkapitaal hoef je zelf niet veel te doen. Er is wel een verschil tussen de groepsverzekering bij je huidige werkgever, en deze bij je vorige werkgever(s):

 • Je huidige werkgever zal je enkele maanden voor je pensionering contacteren om samen alles te overlopen. De uitbetaling van je huidige groepsverzekering gebeurt bij je pensionering, door de pensioeninstelling van je werkgever.
 • Voor de betaling van je groepsverzekering(en) bij je vorige werkgever(s) kan je op het ogenblik van je pensionering terecht bij de pensioeninstelling. Vanaf 2017 zal de pensioeninstelling rechtstreeks door de overheid op de hoogte worden gebracht van je pensionering.