Groep vrienden die genieten van hun aanvullend pensioen

Wanneer en hoe krijg ik het bedrag van mijn groepsverzekering?

 

​In dit artikel kom je te weten wanneer je jouw pensioen kan opnemen en hoe je het bedrag van je groepsverzekering krijgt.


Wanneer krijg ik het bedrag van mijn groepsverzekering?

De groepsverzekering is een aanvulling op het wettelijk pensioen dat jouw werkgever(s) heeft(hebben) gefinancierd via een verzekeraar gedurende jouw hele loopbaan.​

Omdat de uitbetaling van de groepsverzekering gekoppeld is aan het wettelijk pensioen*, ontvang je het kapitaal van je groepsverzekering wanneer je jouw wettelijk pensioen opneemt.

*In België ligt de wettelijke pensioenleeftijd momenteel op 65 jaar. Deze wettelijke leeftijd wordt in 2025 opgetrokken naar 66 jaar, en in 2030 naar 67 jaar. Je kan ook vroeger of later met pensioen gaan, maar deze beslissing heeft invloed op het bedrag van je wettelijk pensioen. Je kan ook jouw persoonlijke situatie bekijken op de website van de overheid mypension.be.​

​​​​​​Hoe krijg ik het bedrag van mijn groepsverzekering?​

In de video hieronder ontdek je de verschillende stappen. Let wel: MyAG Employee Benefits (www.MyAGEB.be) vervangt 'My Global Benefits'. De nieuwe benaming is nog niet in alle video's aangepast, waarvoor onze excuses.

Vimeo settings

Youtube settings

​​Stap 1: de Federale Pensioendienst (FPD) informeert AG over jouw wettelijke pensioendatum

Je moet niets doen. Omdat de groepsverzekering gekoppeld is aan het wettelijke pensioen, deelt de FOD automatisch de datum van jouw pensioen mee aan AG. Zodra wij deze informatie hebben ontvangen, nemen we contact met je op. 


Stap 2: je ontvangt documenten van AG die je moet invullen

AG stuurt je 2,5 maanden voor jouw pensioen een brief met de praktische details over hoe je het kapitaal van jouw groepsverzekering kan ontvangen.

Je moet dan enkele vragen beantwoorden zoals:

  • Jouw loopbaan: heb je gewerkt tot de wettelijke pensioenleeftijd? Of heb je een volledige loopbaan van 45 jaar? Deze informatie kan je helpen om een gunstig belastingtarief te genieten.
  • Het gebruik van jouw groepsverzekering voor de financiering van vastgoed: heb je een voorschot opgenomen of jouw contract in pand gegeven voor de aankoop, bouw of renovatie van een woning?
  • Jouw gewenste uitbetalingsvoorwaarden: wil je dat jouw groepsverzekering in één keer (kapitaal) of in meerdere keren gespreid in de tijd (rente) wordt uitbetaald?  Op welk rekeningnummer wil je jouw kapitaal ontvangen?  

Hoe deel je deze gegevens aan ons mee?

Dat kan schriftelijk (via e-mail of de post) of via je computer op ons beveiligde MyAG Employee Benefits-platform. De onlinemethode via MyAG Employee Benefits blijft de eenvoudigste, snelste en dus meest efficiënte methode.​


Stap 3: je ontvangt het bedrag van jouw groepsverzekering

Zodra de administratieve formaliteiten zijn afgerond, start AG de uitbetalingsprocedure van jouw kapitaal. Om een snelle uitbetaling te garanderen, is het belangrijk dat je ons alle informatie bezorgt ten laatste drie weken vóór jouw pensioen.

Je kan nu al jouw opgebouwde kapitaal bekijken op MyAG Employee Benefits om een idee te krijgen van het brutobedrag dat je zal ontvangen.  Je vindt de informatie om je te registreren op 'Wat is het bedrag van mijn groepsverzekering?'.

Wordt jouw groepsverzekering in één keer (kapitaal) of in verschillende keren (periodieke rente) uitbetaald? 
Om dit te weten, meld je je aan op MyAG Employee Benefits en bekijk je de FAQ in de rubriek 'Pensioen', onder 'Alle vragen over mijn pensioen'.


Stap 4: je krijgt jouw fiscale fiche 

Het volgende kalenderjaar stuurt AG jou een fiscale fiche om je te helpen bij het invullen van jouw aangifte voor de inkomstenbelasting. Op basis van deze aangifte wordt het definitieve belastingtarief bepaald. Je moet ook rekening houden met de gemeentebelasting die van toepassing is in jouw woonplaats. Er wordt een voorschot genomen op het moment van de uitbetaling van jouw kapitaal, maar de uiteindelijke belasting wordt bepaald via jouw belastingaangifte in de loop van het volgende jaar.​